Wie ben ik:
Ria Vingerling (1958) is klassiek geschoold acupuncturiste, tcm therapeute.
Al jong wist ik dat ik iets met gezondheid wilde doen. Mijn grootste wens als kind, was mensen weer gezond en blij te maken. Het kwam dan ook niet echt als een verrassing voor mijn omgeving dat ik mijn baan als assistente bij een accountantsmaatschap opgaf en op 20 jarige leeftijd koos voor een opleiding tot verpleegkundige, een richting die pastte bij mijn innerlijke motivatie en gevoel voor mensen.
Mijn visie op gezondheid, ziekte en mens-zijn werd lange tijd sterk gekleurd door de westers medische kijk op mens en gezondheid. Niet zo gek als je bedenkt dat ik getraind was als verpleegkundige en op 31 jarige leeftijd ook nog gestart was met mijn studie BMG (Beleid en Management van de Gezondheidszorg) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Mijn visie veranderde abrupt toen ik 33 jaar was. Door een aantal ingrijpende gebeurtenissen stond mijn leven volledig op zijn kop. Zowel fysiek als emotioneel zat ik er doorheen.
En..... dit was ook de periode waarin ik aan den lijve ondervond dat er een verband en wisselwerking is tussen fysieke klachten, emoties en beperkende denkpatronen en overtuigingen.
Dit inzicht gaf me gelijk de handvatten om de klachten vanuit een ander perspectief te benaderen. In die tijd ben ik begonnen met Tai Chi, Qi Gong en meditatie om te leren ontspannen, mijn houding te verbeteren en mijn gedachten tot rust te brengen. En daarnaast ging ik regelmatig naar een acupuncturist voor behandeling.
Tot mijn verbazing ontdekte ik dat door deze combinatie niet alleen mijn klachten verminderden, maar dat ik me, als bonus, ook nog eens echt vitaal en gezond ging voelen. Uiteindelijk besloot ik, in eerste instantie vooral uit nieuwsgierigheid, om te starten met een opleiding Klassieke Acupunctuur. In 2006 heb ik de opleiding afgerond met een diploma.
In de loop der jaren kwamen daar andere disciplines bij, die met elkaar gemeen hebben dat ze naar de mens kijken vanuit een holistisch perspectief. De mens in al zijn aspecten, lichaam, emoties, psyche en ziel en geest.
De twee kanten van de verrekijker: een verschil tussen de Westerse en Chinese benadering
Het was in de acupunctuuropleiding dat een van de docenten een prachtig voorbeeld gaf om het verschil in benadering van de mens uit te leggen tussen westerse reguliere geneeskunde en de Chinese filosofie en geneeskunde. Dat wil ik u niet onthouden.
Kijken we door een verrekijker naar een landschap dan kunnen we een deel van het uitzicht dichtbij halen, we zoomen als het ware in op details en kunnen die zo heel goed waarnemen, zoomen we vervolgens uit dan zien we ineens het landschap in panoramaview, de details zijn niet meer zo zichtbaar maar we zien wel de verbanden en het totaalplaatje.
De eerste manier van kijken kunnen we vergelijken met de methoden van de westerse geneeskunde, men kent het lichaam tot in detail en is meesterlijk in het onderzoeken van de werking. De Chinese geneeskunde zoomt uit en beschouwt niet alleen het lichaam maar ook de samenhang van lichaam, emoties, Mind en Geest.
Enerzijds kunnen inzoomen op uw probleem, maar ook de klacht of het symptoom in een groter verband kunnen zien en lichamelijke klachten in verband kunnnen brengen met psycho-emotionele aspecten vormen de basis.
Enkele kwaliteiten volgens anderen:
Ik word gezien als een betrokken, sociaal en warm persoon. Gedreven, enthousiast en zorgvuldig in de begeleiding van cliƫnten. Oprecht nieuwsgierig naar de ontmoeting met de ander.
Ik straal veel rust en vertrouwen uit. En heb een grootte diepte, door ervaringen verworven. Maar ook een groot gevoel voor humor en vermogen om perspectief te zien.
In de behandeling gaat het om herstel van balans tussen draaglast en draagkracht.
Belangrijk voor u om te weten:
Door mijn achtergrond als westers geschoold verpleegkundige en mijn kennis en ervaring van de Chinese geneeskunde kan ik het beste van beide werelden combineren en met elkaar verbinden. Ze sluiten elkaar niet uit maar zijn complementair. Dit betekent ook dat ik u soms zal vragen om uw klachten eerst te laten beoordelen door uw huisarts. Ook vind ik het van belang dat u medicatie of medische behandeling slechts na overleg met, en op advies van, uw behandelend arts wijzigt of stopt.
Naast de praktijk:
Naast de werkzaamheden in mijn eigen praktijk, werk ik als verpleegkundige in de wijk en ontmoet daar mensen in hun eigen omgeving. Ik verwonder mij steeds weer hoe het leven in elkaar zit en zie hoeveel kracht er in mensen zit.